Σήμερα κατακλυζόμαστε από προϊόντα υγιεινής διατροφής τα οποία στηρίζουν ένα εμπόριο δισεκατομμυρίων με ολοένα αυξανόμενη ζήτηση. Πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι αλλιώς όταν η μαγική λέξη είναι τα “αντιοξειδωτικά” δηλαδή οργανικά μόρια τα οποία καταπολεμούν τις τοξικές ελεύθερες ρίζες που για τόσα κακά του οργανισμού μας ευθύνονται. Ισως δεν είναι ευρέως γνωστό ότι αυτά τα φυσικά αντιοξειδωτικά εκχυλίζονται από καλλιέργειες φυκών (ευκαρυωτικών και κυανοβακτηρίων όπως η σπιρουλίνα). Είναι καλό ιδιαίτερα για τους φοιτητές να γνωρίζουν ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά δεν είναι παρά οι φωτοσυνθετικές χρωστικές με τις οποίες το κύτταρο επιτελεί τη φωτοσύνθεση. Στο μικρό αυτό πόνημα δίδω τα βασικά στοιχεία για αυτές τις βιολογικές χρωστικές με έμφαση στο βιολογικό τους ρόλο. Γιώργος Χώτος, Ιανουάριος 2020.