ΚΑΚΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΤΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΑΚΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΤΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Θυμάστε υποθέτω οι μεγαλύτεροι τη φράση του πρώην ΠτΔ Σαρτζετάκη «είμαστε έθνος ανάδελφο». Από τότε ήδη μου φαινόταν κολοβή και χωρίς να έχω πλήρως ξεδιπλώσει τον εθνικό μου ψυχισμό ένοιωθα ότι κάτι έπρεπε να προστεθεί στον «αφορισμό» του προέδρου.

Σήμερα, στομωμένος από τα γεγονότα που υποδηλώνουν την παρακμή της Δύσης και την κατάπτωση του εθνικού μας φρονήματος σε θλιβερό ναδίρ, έχω πλέον πεισθεί ότι η φράση αυτή απαιτεί το συμπλήρωμά της για να αποτυπώσει την πραγματικότητα γινόμενη: «είμαστε έθνος ανάδελφο και ατυχώς με γείτονες που το φθονούν».

Αλβανοί, Σκοπιανοί, Τούρκοι (και μην εκπλαγείτε αν προστεθούν και Βούλγαροι), έχοντας θρονιαστεί πάνω στα αρχαία Ελληνικά εδάφη, έχοντας οικειοποιηθεί την Ελληνική πολιτιστική παράδοση και συνάμα ωφεληθεί από την εργασία που βρήκαν τα πρώην εξαθλιωμένα κοινωνικά τους στρώματα στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν νοιώθουν ευγνώμονες, όχι μόνο δεν μας αγαπούν για την ανεκτικότητά μας, αλλά αποθρασυνμένοι διεκδικούν και φαντασιακά τους δικαιώματα.

Ο φθόνος τους πηγάζει από τα κατώτερα επίπεδα αισθημάτων της ζηλοτυπίας που επικαλύπτει τη λογική. Επειδή η Ελλάδα πέτυχε αυτά που πέτυχε και αυτοί υπέφεραν την υπανάπτυξη δεν θέλουν να είναι καλοί γείτονες, θέλουν να καταπατήσουν και το «οικόπεδό» μας.

Ακριβώς όπως το Ισραήλ προξενεί το φθόνο επειδή πετυχαίνει, έτσι και η Ελλάδα προξενεί το φθόνο επειδή είναι το καλύτερο κομμάτι της Γης και επειδή παρόλα τα σημερινά της χάλια μεταφέρει τη λαμπρότερη πολιτιστική κληρονομιά της υφηλίου.

Δεν είναι όλα τα έθνη ίδια. Το καθένα έχει τη δική του αξία. Αξιολογείται η αξία τους βάσει ιστορίας και πολιτισμού. Πολιτισμός είναι ο πνευματικός του βίος, δηλαδή η θρησκεία, η φιλοσοφία, οι τέχνες, οι επιστήμες. Όλα εκφράζονται με τη γλώσσα. Που να σταθούν και πως να μετρηθούν όλοι αυτοί οι θλιβεροί γείτονες με την Ελληνική οντότητα;

Γιώργος Χώτος, Μάιος 2024