ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΥΦΑΛΟΝΗΣΙΔΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΤΡΙΝΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΥΦΑΛΟΝΗΣΙΔΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΤΡΙΝΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ

Η Πάτρα είναι πόλη της θάλασσας. Ο σφυγμός της ακολουθεί τα κύματα και η ψυχή της τρέφεται από την αλμύρα. Μέγα το της θαλάσσης «κάλλος». Λίγες πόλεις στον κόσμο μπορούν να καυχηθούν για παρόμοια εκτεταμένο και πολυποίκιλο θαλάσσιο μέτωπο που συνδυάζεται με το μεγαλείο της δυτικής θέασης και του μαγευτικού ηλιοβασιλέματος

Η Πάτρα λιμάνι, αναψυχή, διασκέδαση, έμπνευση, θαλασσομυρωδάτη ανάταση ψυχής, έχει τεράστιες δυνατότητες του να προσφέρει πολλά ακόμα όμορφα από τη θάλασσά της.

Στην ουσία, το θαλάσσιο καλοκαιρινής απόλαυσης μέτωπο της Πάτρας δεν περιορίζεται μόνο στην ακτογραμμή που αρχίζει από τη μαρίνα και καταλήγει σχεδόν αδιάσπαστο στο Ακταίο, αλλά κατά διεσταλμένη θεώρηση και από τα Βραχναίικα μέχρι το Δρέπανο και ακόμα πιο πέρα. Δώρο της φύσης οι εγκολπώσεις της παράλιας ζώνης που προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο.

Η παρούσα πρόταση που καταθέτω στοχεύει στο να δώσει ένα νέο στοιχείο κάλλους στις παραλίες της Πάτρας και επιπλέον μια ενδυνάμωση της υδρόβιας ζωής.

Πρόκειται για τη δημιουργία τεχνητών υφαλονησίδων πιλοτικά σε δύο κατάλληλα επιλεγμένα σημεία. Αν γίνουν σωστά θα αποτελέσουν μια πρωτότυπη απόλυτα οικολογική παρέμβαση που θα ενδυναμώσει τη θαλάσσια πανίδα και μικροχλωρίδα, θα γίνει η χαρά των κολυμβητών και ιδίως των παιδιών, καταδυτική εμπειρία για τους τολμηρούς και γενικά πρόσθετη ποικιλία περιπέτειας.

Η κατασκευή της κάθε υφαλονησίδας θα γίνει σε απόσταση 50-70 μέτρων από την ακτογραμμή έτσι ώστε να είναι προσβάσιμες στους λουόμενους με συνήθη κολυμβητική ικανότητα.

Η δομή της υφαλονησίδας θα είναι σύνθετη από προκατασκευασμένα μπλοκ μπετόν υπό μορφή σκελετικού πλέγματος και από βράχους ριγμένους κατάλληλα ανάμεσα και επάνω στα μπλοκ, έτσι ώστε στο σύνολο να σχηματίζεται δομή κόλουρου κώνου ύψους 7-10 μέτρων. Το άνω μέρος της υφαλονησίδας θα εξέχει περιμετρικά 1 – 1,5 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και θα απλώνεται σε έκταση 50 – 70 τ.μ. σχηματίζοντας κοίλωμα εσωτερικά, έτσι ώστε με την πάροδο δεκαετιών να γίνει πιθανή η δημιουργία εδάφους και ενδεχομένως άγριας μικροβλάστησης. Εξυπακούεται ότι η βάση της κόλουρης κατασκευής θα είναι αρκετά μεγαλύτερης έκτασης για να διασφαλιστεί η σταθερότητα.

Η κάθε υφαλονησίδα για πρακτικούς κυρίως λόγους συνιστάται να κατασκευαστεί βάσει μελέτης στις ισοβαθείς όχι άνω των 10 μ. και ως τέτοιες κατάλληλες περιοχές μπορεί να είναι αυτές από τη θάλασσα μπροστά από το ξενοδοχείο Achaia beach μέχρι την απόληξη της οδού Φέγγου στον Καστελλόκαμπο.

Τα αποτελέσματα για την υδρόβια ζωή από μια τέτοια υφαλοδομή δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν και θα είναι θεαματικά. Πολυάριθμα πλήθη και είδη ψαριών θα κολυμπούν στα πέριξ και στα κοιλώματα του υφάλου που θα προσφέρει καταφύγιο, τροφικό και αναπαραγωγικό πεδίο. Συνάμα πλήθος φυκών και ασπονδύλων ζώων θα αναπτυχθούν επάνω στις επιφάνειες των βράχων δημιουργώντας αυτοσυντηρούμενες βιοκοινωνίες. Ως μια παραδειγματική ένδειξη-απόδειξη του παραπάνω σεναρίου μπορεί να αναφερθεί η οργιαστική υδρόβια ζωή που απαντάται στη λιθορριπή που περιβάλλει τη βυθισμένη απόληξη του νότιου αγωγού υπόγειων νερών στον Καστελλόκαμπο μπροστά από το ξενοδοχείο. Κοπάδια ψαριών, σπάροι, σαργοί, τσιπούρες, σάλπες, κεφαλόπουλα, καλογρίτσες, κουτσομούρες, χειλούδες, αθερίνες, κ.ά. τριγυρνούν διαρκώς σε μια πανδαισία ζωικού σφρίγους προσφέροντας απολαυστικό θέαμα στους υποβρύχιους παρατηρητές.

Οι υφαλονησίδες με κατάλληλα τοποθετημένες σημαδούρες και φωτιζόμενες κατάλληλα από αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα θα προσφέρουν εξαίσιο θέαμα τις νυκτερινές ώρες. Αν μάλιστα δίπλα τους τοποθετηθούν και επιπλέουσες κατάλληλα αγκυροβολημένες εξέδρες αναψυχής για βουτιές, θα δημιουργηθεί ένα πάρκο χαράς που θα προσελκύει ακόμα περισσότερους λουόμενους.

Το όλο εγχείρημα δεν θα κοστίσει κάποιο απαγορευτικό ποσό και μπορεί να αναληφθεί από την Περιφέρεια ή το Δήμο της Πάτρας. Δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για τη ναυσιπλοϊα δεδομένου ότι δεν παρεμβάλλεται σε θαλάσσιες «οδούς».

Συνοψίζοντας. Η κατασκευή υφαλονησίδων στα σχετικώς αβαθή νερά του Πατραϊκού στην περιοχή του Καστελλοκάμπου, θα δημιουργήσει πρόσθετο φυσικό κάλλος, θα αυξήσει την απόλαυση των λουομένων, θα τονώσει την υδρόβια ζωή και θα συμβάλλει στην τουριστική οικονομία της περιοχής.

Γιώργος Χώτος, Ιούλιος 2024