ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Θα μιλήσω σε πρώτο πρόσωπο για να εκφράσω μια θετική στάση ζωής.

Η αντισυμβατικότητά μου δεν στοχεύει στο να καταλύσει την ισορροπημένη ζωή της καλώς εννοούμενης συντηρητικότητας, ούτε να ξεθεμελιώσει τις αξίες επάνω στις οποίες στηρίζεται ο Δυτικός κόσμος.

Αντίθετα με ότι κάποιος βιαστικά θα συμπέραινε, επιθυμώ να διατηρηθούν ακμαίες οι αξίες του έθνους, της πατρίδας, της Θεοσέβειας, της οικογένειας, της εργασίας, της προκοπής, της μόρφωσης, του πολιτισμού εν γένει, αντιστεκόμενες στην ξεθεμελιωτική και ανόητη πολεμική που δέχονται από την ξιπασμένη μετανεωτερικότητα.

Η αντισυμβατικότητά μου έγκειται στην τόλμη να ανασκάψω, αποκαλύψω και αναδείξω αλήθειες και δυνατότητες που παρέμεναν απωθημένες κάτω από την επιφάνεια του φαίνεσθαι και φέρεσθαι, αυτών των ίδιων των ενεργούμενων της συντηρητικής ζωής.

Εχουμε συνηθίσει να ταυτίζουμε την αντισυμβατικότητα με την αντίδραση στο σύστημα που φθάνει μέχρι ακόμα και την επιδίωξη κατεδάφισής του, κάτι δηλαδή σαν κι αυτό που επιχειρεί μονίμως η διανόηση της αριστεράς, παρασύροντας τις πιθηκίζουσες και διψώσες για «αλλαγή» μάζες.

Όμως υπάρχει και η αντισυμβατικότητα εντός του συστήματος, όχι για να το ξεθεμελιώσει αλλά για να το εξυγιάνει και δυναμώσει. Αυτό βέβαια δε σημαίνει έκφραση νωθρή ή πλαδαρή, αλλά αντίθετα, τόσο έντονη, εκφραστική και τολμηρή που αν δεν γνωρίζαμε τα βαθύτερα πιστεύω του ομιλούντος θα τον κατατάσσαμε άδικα στους εκνευριστικά αφελείς ακτιβιστές.

Γιώργος Χώτος, Ιούλιος 2024