ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Οσοι νομίζουν ότι το Ισραήλ θα υποκύψει ποτέ στον αφανισμό του, τον οποίο απεργάζονται οι ισλαμικές χώρες και κατόπιν οι εχθροί του θα συνεχίσουν να υπάρχουν, πλανώνται οικτρά.

Αυτή η θαυμαστού σφρίγους και σθένους έθνος-χώρα που δημιούργησε μια νέα Γη της Επαγγελίας από άποψη αγροτικής παραγωγής και τεχνολογικής εξέλιξης, σε ένα προ εκατονταετίας έρημο και άγονο τόπο, φυλάττει τα κεκτημένα της με μια τρομερή πολεμική μηχανή τέτοια που μόνο παράφρονες θα θελήσουν να συγκρουστούν ολοκληρωτικά μαζί της.

Και δεν είναι μόνο το συμβατικό του οπλοστάσιο άρτιο και τρομερό, είναι και το ηθικό των στρατιωτών του παρόμοιο, αλλά και κάτι άλλο τρομερό και φοβερό για το οποίο ούτε το ίδιο το Ισραήλ θέλει να μιλά. Είναι κάτι που όλοι το ξέρουν, φίλοι και εχθροί, αλλά οι μεν φίλοι δεν θέλουν να το εκθέσουν, οι δε εχθροί του το ξορκίζουν μη αντέχοντας ακόμα και να το σκεφθούν. Πρόκειται φυσικά για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ που καλά κρυμμένο στην έρημο, παραμένει εσαεί ο εγγυητής της ύπαρξής του.

Ολοι γνωρίζουμε ότι η παγκόσμια ειρήνη ως προς την αποφυγή ενός αρμαγεδωνικού πυρηνικού ολοκαυτώματος στηρίζεται στην ισορροπία του τρόμου, δηλαδή της λογικής ότι αν με αφανίσεις με τα πυρηνικά σου, θα αφανιστείς κι εσύ από τα δικά μου.

Μια παρόμοια ισορροπία βρίσκει εφαρμογή και στην περίπτωση της εχθρότητας προς το Ισραήλ από τις γειτονικές ή μη προς αυτό ισλαμικές χώρες, υπό την έννοια ότι αν ποτέ αποτολμούσαν συνασπισμένα Ιράν, Ιράκ, Συρία, Λίβανος, Αίγυπτος και αυτή ακόμα η Τουρκία να εξουθενώσουν τις συμβατικές του δυνάμεις με τις απείρως μεγαλύτερες δικές τους, το Ισραήλ διαθέτει ως τελευταία γραμμή άμυνας και συνάμα όπλο εξάλειψής των μεγάλο αριθμό πυρηνικών κεφαλών.

Το Ισραήλ ως μια στενή λωρίδα Γης είναι θεωρητικά μια ευάλωτη χώρα στις όποιες διαστροφικές επιδιώξεις των φανατικών ισλαμικών κρατών να το ισοπεδώσουν και αφανίσουν το λαό του. Ιδιαίτερα τα κράτη τρομοκράτες όπως το Ιράν με πληθυσμό και στρατό πολλαπλάσια αυτού, θα είχαν ήδη επιχειρήσει μια καταιγιστική και ολιστική επίθεση για να το εξαλείψουν από το χάρτη, αν δεν γνώριζαν καλά ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Τεχεράνη και όχι μόνο θα ισοπεδωνόταν από τις πυρηνικές του απαντήσεις.

Ακόμα και η Τουρκία ο αιώνιος εχθρός του Ελληνισμού που στις μέρες μας κατρακυλά προς τον ισλαμισμό και την εχθρότητα προς το Ισραήλ, δεν θα αποτολμούσε μια θερμή ρήξη μαζί του βασισμένη στην τρομερή πολεμική της μηχανή, επειδή ακριβώς γνωρίζει τι θα την περίμενε από τις πυρηνικές του ανταποδώσεις.

Και μπορεί μεν μια πυρηνική επίθεση από οποιαδήποτε πυρηνική χώρα του ΝΑΤΟ, ή εχθρική προς αυτό (Ρωσία), ή δυνάμει εχθρική (Κίνα, Β. Κορέα, Πακιστάν), ή δυνάμει φιλική (Ινδία) να πυροδοτήσει τον παγκόσμιο όλεθρο, όμως το παγκόσμιο σύστημα ισορροπίας του τρόμου φαίνεται να λειτουργεί αποτρεπτικά προς μια τέτοια εξέλιξη (τουλάχιστον βάσει της 80ετούς μέχρι σήμερα πείρας), κάτι όμως που δεν φαίνεται αναλόγως εγγυημένο αν χώρες με εξτρεμιστικό ισλαμισμό αποκτήσουν πυρηνικά.

Σε μια τέτοια εκδοχή που μορφοποιείται στην περίπτωση του Ιράν, ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα επιχειρούσε (και μάλλον θα ανυπομονούσε) να αφανίσει άπαξ και διά παντός με ένα πυρηνικό χτύπημα το Ισραήλ. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο τόσο το Ισραήλ όσο και η Αμερική οφείλουν να αποτρέψουν με κάθε τρόπο την απόκτηση πυρηνικής ισχύος από το Ιράν. Αυτό μάλιστα πρέπει να επεκταθεί και για την περίπτωση της Τουρκίας, διότι επιτέλους οι δυτικοί πρέπει να καταλάβουν τι κίνδυνο αντιπροσωπεύει για το Δυτικό σύστημα ευημερίας και ασφάλειας (στο οποίο περιλαμβάνεται και το Ισραήλ) η ραγδαία απομακρυνόμενη από αυτό και ισλαμοποιούμενη Τουρκία, σε περίπτωση που ανεχθούν την πυρηνικοποίησή της.

Η μη ομολογούμενη λοιπόν πυρηνική ισχύς του Ισραήλ, είναι ακριβώς αυτός ο παράγοντας που αποτρέπει τα γύρω του εχθρικά κράτη να το αφανίσουν. Το πως έφτασε συνάμα να είναι και πανίσχυρο σε συμβατική στρατιωτική ισχύ και με ακμαίο πολεμικό ηθικό του λαού του, πρέπει να είναι και ένα έξοχο παράδειγμα για την Ελλάδα προκειμένου να του μοιάσει.

Γιώργος Χώτος, Ιούλιος 2024