ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ

Δεν είναι δυνατόν να μην αντιμετωπίσουμε την αιματοχυσία στην περιοχή της Γάζας ως οτιδήποτε άλλο πέρα από πόλεμο. Έναν πόλεμο μεταξύ δύο αντιπάλων. Πόλεμο που προκλήθηκε με επίθεση από κάποιον και ο αντίπαλός του αντεπιτέθηκε. Οι πόλεμοι διεξάγονται μεταξύ κρατικών οντοτήτων. Στον συγκεκριμένο η μία κρατική οντότητα είναι η αυτόνομη περιοχή της Γάζας ο αραβικός πληθυσμός της οποίας επέλεξε με συντριπτική πλειοψηφία να τον κυβερνά η ισλαμική οργάνωση Χαμάς, και η άλλη κρατική οντότητα είναι η δημοκρατία του Ισραήλ.

Το κράτος της Γάζας ως συνταγματική διακήρυξη ήδη από το 2007 προβλέπει την εξαφάνιση του Ισραήλ. Το αντίστοιχο του Ισραήλ προβλέπει τη συνύπαρξη φυλών και θρησκειών. Και μόνο αυτό θα δικαιολογούσε μια επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα για να την υποτάξει και αλλάξει διά της βίας. Όμως δεν το έκανε λόγω μεγαθυμίας και ανεκτικότητας.

Η πρωτοφανούς βαρβαρότητας, κτηνωδίας, απανθρωπιάς και παντελώς αδικαιολόγητη επίθεση-εισβολή στο Ισραήλ από τους Αραβο-παλαιστίνιους την 7η Οκτ. 2023, ήταν κήρυξη πολέμου ενός αδικοπραγούντος (Γάζα) σε έναν μη ειδοποιημένο προς τούτο κράτος (Ισραήλ), χωρίς να έχουν προηγηθεί οι συνήθεις σε τέτοιες καταστάσεις ατελέσφορες απαιτήσεις του ενός έναντι του άλλου, οπότε καταφεύγει πλέον στα όπλα.

Στον πόλεμο εμπλέκεται ένα κράτος καθ’ ολοκληρία τόσο της επικράτειάς του, όσο και του πληθυσμού του. Ουδείς είναι στο απυρόβλητο. Οι στρατοί είναι το εργαλείο με το οποίο επιδιώκεται η νίκη, η κατίσχυση επί του αντιπάλου, η κατάκτηση ει δυνατόν και η επιβολή των όρων του νικητή στον ηττημένο. Εάν ένας από τους αντιπάλους δεν μπορεί να αντέξει άλλο το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, είτε στρατιωτών του, είτε πολιτών του, τότε η φρόνηση προκειμένου να αποφύγει τον αφανισμό του, επιβάλλει να δεχτεί τους όρους του νικητή και να συνεχίσει την ύπαρξή του σε ένα νέο περιβάλλον έστω και μειωμένης κυριαρχίας του. Η ήττα αν υπάρχει φρόνηση μπορεί να φέρει μια νέα εποχή ακμής και τα τρανταχτά παραδείγματα της Γερμανίας και της Ιαπωνίας το επαληθεύουν. Και οι δύο χώρες μετά την ολοκληρωτική τους ήττα του Β ΠΠ παραδόθηκαν άνευ όρων στους συμμάχους και τους Αμερικανούς αντίστοιχα και υπό την ασφυκτική τους διοίκηση, τελικά, ύστερα από λίγα σχετικά χρόνια έγιναν από τα πλουσιότερα και πιο προοδευμένα κράτη του κόσμου.

Εφόσον λοιπόν το «κράτος» της Γάζας κήρυξε τον πόλεμο στο Ισραήλ με αυτή την ιταμή, τρομοκρατική και παντελώς αδικαιολόγητη (από άποψη έγερσης κάποιας διεκδίκησης) επίθεση και εφόσον με δική του ευθύνη το στρατιωτικό του σκέλος της Χαμάς πολεμά εντός των κατοικημένων περιοχών του, δεν του μένει άλλο, αφού ηττάται, από το να παραδοθεί και να γλυτώσει τον πληθυσμό του από άλλα δεινά.

Τον πόλεμο τον διεξάγεις με ότι μέσα έχεις. Εάν ο αντίπαλός σου είναι ισχυρότατος, έχει συμμαχίες και υπηρεσίες υποστήριξης, είναι εγκληματική αφέλεια εάν γνωρίζεις την κατωτερότητά σου να εμπλέκεις το λαό σου σε φονικές περιπέτειες. Εχεις την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτό και εφόσον έχεις διαπράξει το αρχικό λάθος φρόντισε να το διορθώσεις πριν επέλθει η ολοκληρωτική καταστροφή.

Η περιοχή της Γάζας πέρα από τη συναισθηματική φόρτιση που προκαλεί στην παγκόσμια κοινή γνώμη λόγω της ιδιομορφίας της, δεν αποτελεί εξαίρεση στον πολεμικό κόσμο ανά τους αιώνες. Είναι μια κρατική οντότητα που κήρυξε τον πόλεμο σε μια άλλη και υφίσταται τις συνέπειες. Συνέπειες που θα ήταν μάλιστα πιο εφιαλτικές για αυτή από τις σημερινές, αν οι Ισραηλινοί δεν επεδείκνυαν μια αξιέπαινη αυτοσυγκράτηση στο να προκαλέσουν σαρωτικές απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Γιώργος Χώτος, Ιούλιος 2024