Σπόρους σκορπίζω στον αέρα ελπίζοντας κάποιοι να πέσουν σε γόνιμο έδαφος και να φυτρώσουν. Ιδέες πατριωτικά επωφελείς είναι οι σπόροι αυτοί και αφού είμαι ακτήμων, μη έχοντας που να τους φυτέψω, τους εμπιστεύομαι στον άνεμο. Και μη και γίνει παρανόηση, σπόροι εδώδιμων καρπών είναι αυτοί και όχι καλλωπιστικών ανθών ή βασιλικών που μαραίνονται.
Η αντιστοίχιση των παραπάνω μεταφορών στην ασθμαίνουσα πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας οφείλει να ξεκαθαρίσει στις προτάσεις δράσεων για ανάνηψη και ανασύνταξη, το επείγον από το σχεδιαζόμενο, το άμεσο από το βραδυπορούν, το ουσιώδες από το ανούσιο, το απλό από το περίπλοκο.
Ενας ρεαλιστικά σκεπτόμενος στοχαστής δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί ότι υπάρχουν προτεραιότητες στις βελτιωτικές κινήσεις για να συνέλθει η Ελλάδα. Οσο σωστές κι αν είναι οι διαπιστώσεις, ότι νοσούν και χρειάζονται αναδόμηση η παιδεία, η παραγωγική βάση, ή η πολιτική ζωή, η υλοποίηση των προτάσεων θεραπείας, όσο σωστές και φιλόδοξες κι αν προβάλλουν, δεν μπορούν να αποδώσουν οφέλη παρά μόνο μακροπρόθεσμα και αφού ξεπεραστούν (αν ξεπεραστούν) ενδογενείς δυσκολίες από την αντίσταση που θα προβάλλουν τα παγιωμένα οπισθοδρομικά συμφέροντα των βολεμένων μισθοδοτούμενων.
Για παράδειγμα. Ολοι το έχουμε νιώσει πλέον ότι ουσιαστική παιδεία, πόσο μάλλον εθνική, δεν υφίσταται σήμερα. Τα παιδιά της Ελλάδας έχουν παραδοθεί στην αδιαφορία, τη φυγοπονία και τον συνδικαλισμό των εκπαιδευτικών που δρουν ως επαγγελματίες των φροντιστηρίων δημιουργώντας έναν διαστροφικό ανταγωνιστή του δημόσιου σχολείου, που πλέον, εκτός της αμάθειας, προωθεί την αυτοκαταστροφή του δια της αυτό-απαξίωσης. Αρχαία και νέα Ελληνικά, ιστορία, θρησκευτικά, αγωγή του πολίτη, γυμναστική έχουν παραδοθεί στην περιφρόνηση. Όλα τα μαθήματα των θετικών επιστημών τύποις μόνο διεκπεραιώνονται στην αίθουσα με τα φροντιστήρια να αναμένουν τα απογεύματα τους πελάτες μαθητές για να περισώσουν ότι μπορεί να περισωθεί.
Ποια κυβέρνηση και ποιος υπουργός να νοικοκυρέψει αυτό το ερείπιο; Ποιοι νόμοι για αξιολόγηση των διδασκόντων, αναμόρφωσης της ύλης και εμφύσηση πειθαρχίας να επιστρατευθούν; Αφενός θα προσκρούσουν στο αριστερό συντεχνιακό καθεστώς της πλειοψηφίας των τάχα θιγομένων και επί της ουσίας βολεμένων εκπαιδευτικών και αφετέρου θα απορρυθμίσουν εντελώς ότι υποτυπωδώς έστω λειτουργεί διά της υστερίας των υποδαυλιζομένων από αυτούς καταλήψεων των κακομαθημένων βλασταριών μας.
Η κάθαρση και η ανόρθωση της παιδείας ως πυλώνα της εθνικής ρώμης απαιτεί χρόνια και σταδιακά σταθερά βήματα θεραπευτικής αγωγής. Θα πάρει καιρό πολύ και θα είναι ένας επίπονος Γολγοθάς. Η ίδια η κοινωνία δεν το ‘χει καλά-καλά χωνέψει ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, πόσο μάλλον να την πληροφορήσουμε ότι το σύστημα χρειάζεται ανατίναξη και ξανα – χτίσιμο.
Όμως υπάρχουν άλλοι τομείς που πάσχουν στη χώρα μας, είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του έθνους μας και μπορούν εύκολα διά δύο απλών νομοθετημάτων άμεσης εφαρμογής από μια αποφασισμένη κυβέρνηση, να αναδιατάξουν πλήρως το παραπαίον καθεστώς στο οποίο εντάσσονται.
Πρόκειται για την υποχρεωτική καθολική στράτευση αρρένων-θηλέων στα 18 τους άνευ ουδεμίας αναβολής για θητεία τουλάχιστον 18 μηνών και κατόπιν συνεχούς εφεδρείας μέχρι τα 45-50. Το δεύτερο νομοθέτημα θα αναδιατάξει και εξυγιάνει την οικονομία ευνοώντας την επιχειρηματικότητα, την προσέλκυση επενδύσεων και πάνω απ’ όλα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για τη γνωστή πρόταση Τζήμερου του flat tax 15% σε όλα, ΦΠΑ και φορολογητέο εισόδημα με έκπτωση παντός είδους εξόδου βάσει αποδείξεων. Η καταλυτική απλοποίηση στις οικονομικές συναλλαγές μέσω αυτού θα κάνει την οικονομία να ανασάνει και τον πονοκέφαλο της φοροδιαφυγής παρελθόν.
Τα παραπάνω νομοθετήματα δεν πρόκειται να δημιουργήσουν κοινωνική αναστάτωση λόγω διαμαρτυριών, διότι το μεν πρώτο (της στράτευσης) αφορά όλο τον πληθυσμό με δικαιοσύνη και είναι εθνική ανάγκη για την επιβίωσή μας έναντι της Τουρκίας και το δεύτερο, επειδή απλά θα ωφελήσει τους πολίτες παντοιοτρόπως και δεν υπάρχει κανένα πάτημα για αντιδραστικές ομάδες να αναστατώσουν τη χώρα με την αγωνιστική γυμναστική στην οποία είχαν συνηθίσει.
Γιώργος Χώτος, 1 Ιανουαρίου 2025